Μπήκαμε μέσα στην ωραιότερη Βιβλιοθήκη της Βόρειας Ελλάδας!

Εκεί που το παρελθόν συνδιαλέγεται με το παρόν και μαζί οραματίζονται το μέλλον, εκεί χτυπά η καρδιά της Βιβλιοθήκης που αποτελεί πια πρότυπο για τη Βόρεια Ελλάδα. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), με ιστορία που ξεκινά από τον 17ο αιώνα, απέκτησε πρόσφατα το δικό της κτίριο, μια σύγχρονη κατασκευή με συνολικό εμβαδό 7.000 τ.μ., ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη.

Βιβλιοθήκη

Πέρα, όμως, από την εντυπωσιακή της όψη, που αποτελεί το εξωτερικό θέλγητρο για την επίσκεψη κατοίκων και τουριστών, οι θησαυροί εντοπίζονται στο εσωτερικό της, στα σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια που απαρτίζουν τις συλλογές της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου τον Οκτώβριο του 2008, έκανε λόγο για τη δεύτερη Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας, ένας άτυπος τίτλος αλλά ταυτόχρονα και μια ρεαλιστική στόχευση για τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν διαχρονικά τον φτιαγμένο από χαρτί Παράδεισό τους.

Με ξεναγό μας τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Κοβενταρείου, Παναγιώτη Πτωχούλη, μπήκαμε μέσα στους χώρους του εντυπωσιακού κτιρίου και είδαμε από κοντά γιατί η περίπτωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης είναι μοναδική.

 

Η ιστορική σημασία της Κοβενταρείου Η Κοβεντάρειος αποτελεί την παλαιότερη ιστορική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με τις απαρχές της να ανάγονται στη σχολική Βιβλιοθήκη που συστήθηκε την περίοδο 1676 – 1679. Εκείνη την περίοδο δίδαξε στην πόλη ο ιερομόναχος Γρηγόριος Κονταρής, ο οποίος είχε διατελέσει Επίτροπος του περίφημου Φλαγγινιανού της Βενετίας ενώ στην πορεία, κατά τον 18ο αιώνα, λειτούργησε στην Κοζάνη η Σχολή Στοά (1745) με πρώτο δάσκαλο τον Ευγένιο Βούλγαρη. Εμπνευσμένοι από τον γαλλικό Διαφωτισμό, μίλησαν για την επιρροή που θα έπρεπε να έχει στην υπόδουλη Ελλάδα, εισάγοντας τον όρο του «Νέου Έλληνα». Με το πέρασμα των αιώνων και μετά την ένωση της Κοζάνης με την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδρύθηκε το Αναγνωστήριο της Κοζάνης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη πήρε την σημερινή της ονομασία το 1923. Μία εμβληματική φυσιογνωμία της ιστορίας της Κοβενταρείου κατά την κρίσιμη περίοδο της Κατοχής υπήρξε ο Νικόλαος Δελιαλής: βιβλιοφύλακας αρχικά και ακολούθως έφορος, διέσωσε χιλιάδες έντυπα, πολύτιμα χειρόγραφα και κειμήλια από τους ναζί κρύβοντάς τα στην κρύπτη ενός ναού.

 

 

Οι θησαυροί της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοζάνης

Η Βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 120.000 τεκμήρια στο σύνολο των συλλογών της εκ των οποίων 12.500 περίπου χρονολογούνται μεταξύ 1494 – 1912. Περιλαμβάνει πολύτιμα και σπάνια έντυπα, ξενόγλωσσα (3.500) και στην ελληνική γλώσσα, χειρόγραφα και κώδικες εγγράφων (750), λυτά έγγραφα (70.000) μεταξύ αυτών σημαντική συλλογή με χειρόγραφα, καθώς και Οθωμανικά έγγραφα και φιρμάνια.

 

Η Βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 120.000 τεκμήρια στο σύνολο των συλλογών της εκ των οποίων 12.500 περίπου χρονολογούνται μεταξύ 1494 – 1912. Περιλαμβάνει πολύτιμα και σπάνια έντυπα, ξενόγλωσσα (3.500) και στην ελληνική γλώσσα, χειρόγραφα και κώδικες εγγράφων (750), λυτά έγγραφα (70.000) μεταξύ αυτών σημαντική συλλογή με χειρόγραφα, καθώς και Οθωμανικά έγγραφα και φιρμάνια.

Τα περισσότερα χειρόγραφα είναι μεταβυζαντινά και νεότερα, κυρίως του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, που σχετίζονται με την ιστορία της Κοζάνης. Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα καθώς και σημαντικός αριθμός εφημερίδων – περιοδικών, φωτογραφικό αρχείο, συλλογή έργων ζωγραφικής και αρχαιολογική συλλογή.

Διαβάστε περισσότεραΝΕΑ
  • Ξεκινά άμεσα η κατάρτιση για τους εργαζομένους κοινωφελούς εργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ανακοινώθηκε το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 36.500 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) / συναφείς......

  • Η Διοίκηση του ΙΕΚ VOLTEROS Λαμβάνοντας υπόψη τις Διατάξεις που διέπουν το Εκπαιδευτικό προσωπικό των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αποφασίζουμε: Προκηρύσσουμε την πρόσληψη Εκπαιδευτικού Προσωπικού για ανάθεση διδακτικού έργου με σύμβαση ιδιωτικού......

  • Την 11η Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και το ΙΕΚ VOLTEROS παρουσιάζει 7 Ελληνίδες που διαγράφουν λαμπρή πορεία στον χώρο της επιστήμης. Γυναίκες που «σπάνε» τα σύνορα και διαπρέπουν σε όλο......