Σερβιτόρος

To IEK VOLTEROS, πρωτοπόρος στην εκπαίδευση και κατάρτιση υποψηφίων, έρχεται σήμερα να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της εστίασης , κατανοώντας πλήρως τη σημασία της  γνώσης στη σύγχρονη αγορά εργασίας εκπονώντας το εν λόγο σεμινάριο.

Διδακτικές Ενότητες

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες 12 ενότητες:
• Εισαγωγή
• Διακρίσεις των επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Εγκαταστάσεις επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Εξοπλισμός επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Ιεραρχία, οργάνωση και καθήκοντα προσωπικού
• Οργάνωση εργασιών επισιτιστικών επιχειρήσεων
• Τρόποι σερβιρίσματος
• Ανάλυση γευμάτων
• Λειτουργία τραπεζαρίας εστιατορίου
• Σύνθεση καταλόγου εστιατορίου
• Οργάνωση δεξιώσεων και εκδηλώσεων
• Το ταμείο του εστιατορίου

Σε ποιους απευθύνεται:

Το επάγγελμα του σερβιτόρου είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα, έχοντας τις ρίζες του στη Αρχαία Αίγυπτο. Τα περισσότερα εστιατόρια, με τη σημερινή τους μορφή, εμφανίζονται στις αρχές του περασμένου αιώνα. Στη χώρα μας, όπου η οικονομία της σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στη βιομηχανία του τουρισμού, η εστιατορική τέχνη παρουσιάζει μεγάλη εξέλιξη και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης για το μέλλον. Κατά συνέπεια, το επάγγελμα του σερβιτόρου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και πολυπληθές. Ωραία ατμόσφαιρα, καλό φαγητό, αλλά πάνω από όλα άψογη εξυπηρέτηση είναι αυτό που όλοι μας ζητάμε όταν βρισκόμαστε σε χώρους εστίασης και αναψυχής. Η εξυπηρέτηση των πελατών αποτελεί νευραλγικό παράγοντα για την ανάπτυξή τέτοιων χώρων και υπεύθυνος, κατά κύριο λόγο, γι’ αυτό είναι ο σερβιτόρος. Γιατί οι κατάλληλες υπηρεσίες σερβιρίσματος εδεσμάτων και ποτών στους πελάτες, σε συνδυασμό με τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος, διατηρούν και αυξάνουν την πελατεία των χώρων εστίασης και αναψυχής. Στο επάγγελμα του σερβιτόρου, το κυρίαρχο στοιχείο που θα κάνει κάποιον να ξεχωρίσει, είναι οι γνώσεις και οι ικανότητές του, σε συνδυασμό με την άψογη επικοινωνία με τους πελάτες, την κατανόηση αυτών αλλά και την ευχάριστη προσωπικότητα.

Βεβαίωση Παρακολούθησης

Ο/η καταρτιζόμενος/η μετά το πέρας του σεμιναρίου, λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης με δυνατότητα πιστοποίησης, κατόπιν εγκεκριμένων εξετάσεων.

Έπειτα, μετά το πέρας του σεμιναρίου ο υποψήφιος είναι σε θέση να:
• Γνωρίζει τις κατηγορίες των επισιτιστικών επιχειρήσεων καθώς και τον ορισμό του επαγγέλματος του τραπεζοκόμου• Αναγνωρίζει τα τμήματα παραγωγής και κατανάλωσης μιας επισιτιστικής επιχείρησης
• Ξεχωρίζει τα διαφορετικά είδη εξοπλισμού των επισιτιστικών επιχειρήσεων ανάλογα με την χρήση τους, καθώς και τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας στον χειρισμό του
• Γνωρίζει την ιεραρχία και τα γενικά καθήκοντα του προσωπικού της κουζίνας
• Προετοιμάζει το χώρο εστίασης – αναψυχής για το σερβίρισμα γευμάτων – ποτών
• Ελέγχει την αρτιότητα τόσο του χώρου εργασίας όσο και του απαραίτητου εξοπλισμού και τα προσαρμόζει ανάλογα με την κάθε περίσταση
• Υποδέχεται τους πελάτες έχοντας ως βάση την αντίστοιχη επαγγελματική δεοντολογία
• Γνωρίζει όλους τους διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος
• Γνωρίζει όλους τους διαφορετικούς τύπους γευμάτων
• Μπορεί να συντάσσει και να διαμορφώνει ένα μενού σύμφωνα με τους γαστρονομικούς κανόνες
• Απαριθμεί και να αναλύει τις διαφορετικές κατηγορίες και τύπους δεξιώσεων και εκδηλώσεων
• Γνωρίζει και εφαρμόζει τους κανόνες ατομικής υγιεινής
• Γνωρίζει και εφαρμόζει τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
• Εισπράττει τους λογαριασμούς και συμμετέχει στη διαδικασία κλεισίματος του χώρου
• Επιβεβαιώνει ότι οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι και να επιλύει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.
• Καλωσορίζει τους πελάτες που εισέρχονται στο χώρο
• Επιβλέπει τα τραπέζια του χώρου ευθύνης του και ανταποκρίνεται στην ικανοποίηση τυχόν νέων απαιτήσεων των πελατών

Share it!